Am venit la dumneavoastră pentru că nu mă mai înteleg cu colegii. Încerc să fac totul ca lucrurile să meargă bine dar e din ce în ce mai rău. Sigur, aș putea să plec din firma asta, însă îmi doresc să continui aici ceea ce știu și-mi place să fac.
Cam așa a sunat apelul unei cliente care a ajuns la mine la cabinet. Frustrată. Nemulțumită și considerându-se nedreptățită în urma a tot ceea ce i se-ntâmpla. Și cam tot așa sună multe din mesajele angajaților sau chiar ale angajatorilor. Aceștia din urmă se plâng de ineficienta subalternilor, primii de sfidarea șefilor sau de agresivitatea colegilor. Cum și unde se rupe filmul în relațiile profesionale ?
Dacă o luăm cu începutul, la mulți, filmul se rupe chiar de la început. De la semnarea contractului. De ce? Pentru că, în primul rând, în relațiile profesionale, raportul dintre doi oameni trebuie să aibă la bază dominanta contractuală și funcțională și nu pe cea afectivă (așa cum e cazul în relațiile interpersonale, pentru o căsătorie, de exemplu). În al doilea rând, contractul are astfel menirea de a stabili aporturile și așteptările fiecăruia dintre cei doi semnatari, în rolul și funcția lor. Și pentru că, în al treilea și cel mai important rând, din păcate, de cele mai multe ori lucrurile nu stau așa.
Să ne întoarcem și la exemplul clientei mele. Pentru ea, propunerea de angajare a venit din partea unei prietene. O bună prietenă, care, cunoscându-i abilitățile profesionale, i-a propus, în cadrul unei « ieșiri cu fetele », să se angajeze la firma unde ea însăsi lucra. Clienta mea, bucuroasă, s-a poziționat la rândul ei în rolul de amică, încrezătoare că poate să muncească alături de prietena sa. Vă sună cunoscut ? Ce oportunitate frumoasă pentru amândouă, nu-i așa ?
Când profesioniștii amestecă relațiile
Lucrurile în aparență au stat bine pâna când clienta mea « a intrat în pâine ». A ajuns să integreze o echipă de șapte persoane, a cărei șefă era tocmai prietena ei. Șefa a început să-i ceară clientei mele să îndeplinească tot felul de misiuni, pentru care aceasta din urmă nu semnase. O încărca cu analize, rapoarte și dead-line-uri și apelează, din rolul de prietenă, la un perfid șantaj emoțional : știu că numai tu poți să mă ajuți, te implici în proiectul ăsta ? Haide fă tu, eu nu mai fac față, am deja probleme cu șeful cel mare și nu apuc să termin! Mă bazez pe ține, tu ești singura care mă întelegi. Mai apoi, tot din postura de prietenă, dar cu autoritatea oferită de postul de manager îi spune: Cum ai îndrăznit să vorbești așa cu ceilalți colegi, nu te gândesti că-i deranjează ? Mi se pare că nu ai deloc empatie! Trebuie să înveti să te porți altfel aici în firma!
Clienta mea se simte rău. Foarte rău. Neînteleasă, trădată în prietenie, abuzată la serviciu. Decide să acționeze, însă e nepuntincioasă, se simte « ruptă în două ». Trăiește un puternic conflict intrapersonal. Pe de o parte, își dorește să-i spună prietenei sale tot ce are pe suflet, să se elibereze de o povară, iar pe cealaltă parte îi e teamă că prietena o va acuza de lipsă de recunoștință pentru oportunitatea de job oferită. Pe de o parte, intenționează să-i spună managerului ei direct (adică aceleiași persoane) că nu are funcția necesară pentru a îndeplini anumite sarcini, dar în același timp îi e teamă că va fi acuzată și dată afară.
Revin la contextul general. Ce e bine de știut, este că în cadrul profesional se împletesc și adesea se înnoadă mai multe relații : interpersonale, de prietenie, de familie (câteodată), relații funcționale și/sau ierarhice. Situațiile și contextele sunt diferite, însă aceste relații există fără doar și poate, în număr diferit de la caz la caz, în fiecare firmă. Nu existența relațiilor pune probleme ci confuzia dintre ele. În momentul în care învătăm să ne identificăm rolul, funcția și relația în care vorbim cu fiecare dintre interlocutorii noștri și ne poziționăm conștient, rezolvăm deja jumătate din problema de comunicare. Cealaltă jumătate e condiționată de modul cum o facem.
În cazul clientei cu care am lucrat, cu ajutorul tehnicilor de vizualizare și demersurilor simbolice pe care i le-am propus, ea a detectat aspectele care o blocau în situațiile negative de la serviciu. În urma a două întâlniri distincte cu prietena și șefa sa, a reușit să repare și să construiască o nouă modalitate de a comunica în mediul profesional.
Dacă vrei să obții o comunicare eficientă la serviciu îți propun să accesezi programul de cursuri online:
Cursuri despre comunicarea la serviciu
Autor: Antonia Noël, Consultant și Formator în Comunicare Relațională®