Carmen Iohannis şi mentalitatea noastră

Nu știu de ce, subiectul ăsta pe care-l găseam hilar, a ajuns să mă determine să scriu (și eu) despre el : rochia Primei Doamne. Astăzi, când am intrat pe rețelele sociale, am dat peste o avalanșă de informații ale diverselor publicații on-line ce preluau știrea « Rochia Primei Doamne – nepotrivită, desființată de stiliști, prea scurtă, prea înflorata »  șamd…

M-am gândit instantaneu la măreția discursului de învestitură al Președintelui și mi-am pus la fel de instantaneu întrebarea « oare ce-au înțeles oamenii aceștia din tot acest discurs ? » Știu, îmi veți spune, ce spune și ce face Klaus nu are legătură cu modul cum se îmbracă Carmen. Sau poate că da. Că ea ar trebui, așa cum îmi sugera o prietenă dragă mie, azi la telefon (al cărei argumentar tocmai m-a determinat să pun degetele pe taste), să fie model și exemplu pentru milioanele de femei din România.

Este adevărat că pentru un eveniment de protocol -fie el (și nu mai ales) și acela de investire în funcția de Președinte a soțului- aș fi ales o rochie ceva mai sofisticată, mai elegantă și într-o singură culoare. Însă asta sunt eu. Alta este soția Președintelui Klaus Iohannis. Este o doamna elegantă tocmai prin simplitatea ei, prin modul natural în care se comportă, fără sofisticări și atitudini teatrale. Este un om, după percepția mea, ale cărui valori sunt cele legate de a fi în primul rând și nu de a părea. Este o persoană (din ce am văzut și din ce au relatat și oameni apropiați dânsei) mai aplecată în a transmite valori, informații, educație, știință decât în a imita atitudini sau funcții cu maimutăreli ieftine. Am văzut câteva femei în politica românească care au îndeplinit deja cu brio acel rol. Sunt convinsă și liniștită că nu va fi vreodată cazul dânsei.

Că un critic de modă își exprimă opinia în legătură cu o anumită ținută a unei persoane publice e absolut firesc. Din asta trăiește, asta e meseria lui din care reușește să supraviețuiască. Că o bună parte a populației însă, preia această informație, o miroase, o studiază, o gustă, o înghite și se hrănreste cu ea timp de câteva zile începe să miroasă a « supraviețuire » generalizată. Ori, ce ne propune noul Președinte, este tocmai să ieșim din sfera senzaționalului sau a spectacolului și să întrăm în sfera normalității, aceea în care începem să trăim nu să supraviețuim. Asta înseamna să ajungem să ne preocupe acele valori care ne ajută să trăim : muncă, educație, iubire…Nu cred că trebuie schimbat ceva la rochia Primei Doamne ci la modul în care noi începem să percepem acea rochiță.

Îmi permit să o felicit pe Prima Doamnă  pentru autenticitate iar pe cititorii mei care încă se mai gândesc la rochie îi îndemn să-și pună întrebarea «  oare acele bucăți de material care « lipseau » din rochie mă vor ajuta să trăiesc mai bine în 2015 ? »

Eu sunt din aceia care cred cu tărie că vom putea spune „România este țara care a uimit lumea” dar, așa cum spunea Președintele, e nevoie de „schimbare de mentalități, practici și mod de lucru. Îmi doresc o Românie scoasă din sfera senzaționalului devenit cotidian.”

Autor: Antonia Noël, Consultant si Formator în Comunicare relatională

Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
WhatsApp

Descoperă primii pași spre o mai bună Comunicare cu cea mai importantă persoană din viața ta : tu însuți! Află cum am ajuns eu aici, ascultă în premieră informații despre Comunicarea Relațională® și descoperă un instrument cheie pentru a avea o Comunicare eficientă cu cei din jur.