Un bun manager investeste în dezvoltarea personală

Articol publicat pe Business24.ro in ianuarie 2013. Autor: Roxana Garaiman

Relațiile interpersonale ne influențează viața într-un mod decisiv, iar atunci când există dificultăți în comunicare, ele se răsfrâng nu doar asupra familiei și apropiaților, ci și asupra evoluției profesionale.

„Un bun manager este acela care investește în propria dezvoltare personală, pentru a-i putea ajuta la rândul sau pe cei din echipă să conștientizeze toate aceste lucruri și să le depășească”, susține Antonia Noel, consultant în comunicare, trainer de dezvoltare personală și practician ESPERE®, interviu acordat Business24.

În ce măsură pot afecta problemele interpersonale cariera unui manager?

Cariera unui manager este strâns legată de relațiile interpersonale ale acestuia, atât la locul de muncă cât și în afara lui.

Ce sunt relațiile interpersonale, de fapt? Sunt acele legături care se stabilesc între oameni, dincolo de cadrul dat sau de funcția celor doi care intră în relație.

Cu alte cuvinte, dacă un manager este la serviciu, el este mai întăi de toate un om ce exercită o funcție, care intră în contact cu o altă persoană, aceasta având și ea o funcție în cadrul întreprinderii.

Importantă legăturii dintre cei doi oameni, a afectului, a mesajelor care circulă din ambele părți, a comportamentelor definește implicit și relația profesională care îi leagă pe cei doi.

În foarte multe cazuri, în întreprindere, așa-zisele probleme de organizație sunt, de fapt, dificultăți nesoluționate ce țin de relațiile interpersonale. E bine să recunoaștem că există o problema de vase comunicante între viața personală și viața profesională.

Dacă există derapaje, tensiuni, situații conflictuale în viața noastră personală acestea se vor repercuta și în viața noastră profesională și viceversa.

Soluția nu mai este demult „dacă ai probleme, du-te și ți le tratează în altă parte”, ci „cum pot să conștientizez dificultățile de ordin personal, să le tratez astfel încât ele să nu afecteze cadrul profesional”.

Un bun manager este acela care investește în propria dezvoltare personală, pentru a-i putea ajuta la rândul său pe cei din echipă să conștientizeze toate aceste lucruri și să le depășească.

Care sunt cele mai frecvente probleme de comunicare și relaționare ale managerilor?

Există cinci tipuri de management și, în funcție de apartenența la o categorie sau alta, managerul poate dezvolta anumite comportamente dăunătoare echipei și mai mult, organizației. Eu am lucrat cu diverși manageri/directori de la care am învățat „ce să fac” și „cum să nu fac”.

În general, în România există încă tendința managerului de tip autocratic, care funcționează după sistemul „eu știu, eu decid, tu execuți”. E un sistem în care comunicarea nu prea există, subalternul dezvoltă frustrări, se demotivează, se descurajează pe termen lung și se poate opune într-un mod tacit, sabotând acțiunile sau activitatea managerului, situații des întâlnite în activitatea mea de consultant în organizații.

O altă problemă de relaționare cu care se confruntă unii manageri este legată de confuzia dintre persoană și funcție. Mulți dintre ei uită să vadă persoana, în cadrul echipei, dincolo de funcția sa de asistentă sau de contabil.

Valorizarea angajatului, recunoașterea muncii sale, informarea și consultarea cu privire la acțiunile care-l privesc pe angajat pot fi primii pași de depășire a unor dificultăți de ordin relațional în organizație.

Înainte să solicite serviciile unui consultant în comunicare, o persoană trebuie să realizeze că are o relație disfuncțională. Cum poate o persoană să identifice acest lucru?

Da, este adevărat că întotdeauna înainte de transformare e nevoie de conștientizare. Cum vine ea? În realitate, simplu: dacă observi că vorbești, dar nimeni nu te ascultă, dacă te simți în permanentă neînțeles, dacă rezultatele acțiunilor tale sunt întotdeauna „sabotate de alții”, dacă nu reușești acolo unde ți-ai propus, deși ți se pare că aveai toate pârghiile în mâna, e bine să înțelegi că singurul actor care își poate schimba rolul ești tu. E o muncă zadarnică, iluzorie și energetivoră aceea de a crede că-i poți schimba pe cei din jurul tău sau contextul în care ei acționează.

Eu le spun adesea cursanților mei: „Cea mai apropiată cale a schimbării e cea mai aproape” și, fizic, ce e mai aproape de mine decât propriul meu corp, minte și spirit?

Cuvintele au, așadar, un sens bine definit la origine, totul e ca noi să le înțelegem și să folosim dificultățile cu care ne confruntăm ca pe niște oportunități de a crește.

Dacă un manager se confruntă cu una sau mai multe din situațiile descrise mai sus e clar că ceva nu funcționează bine la el și de el depinde dacă își dorește să crească sau nu. Alegerile ne aparțin, consecințele le trăim.

Spuneți-ne mai multe despre metoda ESPERE, cum funcționează ea?

Metodă ESPERE® este una foarte practică. Ea funcționează pe principiul vizualizării externe, această fiind și forța ce-i conferă eficacitatea. Cu alte cuvinte, (aproape) tot ceea ce experimentez, trăiesc, vorbesc, poate fi arătat.

În cursurile pe care le susțin, participanții conștientizează situațiile pe care le trăiesc cu ajutorul vizualizării. E o tehnică simplă, din păcate prea puțin folosită în viața de zi cu zi.

Îmi amintesc de o experiență personală în care eram înaintea unei operații, din explicațiile medicului nu am înțeles mare lucru însă, când a venit și mi-a arătat mulajul organului pe care urmă să lucreze și mi-a descris ce urma să facă, totul a prins sens. Așa e și cu emoțiile, trăirile, comportamentele noastre, (aproape) totul poate fi înțeles cu ajutorul vizualizării externe.

Metoda ESPERE® este o pedagogie a comunicării care te învață cu ajutorul instrumentelor, conceptelor și regulilor de comunicare relațională cum să comunici la nivel verbal și nonverbal pentru a ameliora relațiile cu cei din jur (personale / profesionale).

Cu toții credem că știm să comunicăm, dar de fapt mulți vorbim doar și nu stabilim relații. Această metodă te ajută să stabilești relații iar în organizație stabilirea relațiilor este cheia către succes.

Metoda ESPERE® este fondată de psihosociologul francez Jacques Salome și are o aplicabilitate foarte bună în Franța și țările francofone în instituții, organizații, la locul de muncă.

Jacques Salome propune stabilirea unei igiene relaționale la serviciu, iar în ultima lui carte dedicată mediului business „Manual de supraviețuire la locul de muncă/ Cum să depășești sitatiile de stress” face o analiză lucidă a relațiilor actuale din sfera profesională și propune soluții concrete pentru o comunicare eficientă și constructivă.

Ce ne puteți spune despre modul în care Metoda ESPERE te-a ajutat să depășești propriile probleme de comunicare?

Înainte de a începe să transmit Metoda ESPERE® am început să practic cu mine însami și în relațiile cu cei apropiați. Pentru mine metoda nu este doar o unealtă ci a devenit un „modus vivendi”.

Am descoperit ce înseamnă să comunic cu adevărat: să vorbesc despre mine, să vorbesc cu și nu despre celălalt, despre ceea ce simt eu în raport cu celălalt, să ofer celuilalt ascultare identificând registrul în care îmi vorbește, să accept că celalalt poate avea o părere care nu îmi aparține, să deosebesc persoana de comportament și sentimentele de relație. Am învățat să gestionez situații dificile, conflicte și să-i ajut și pe alții să o facă.

Înainte de a cunoaște Metoda ESPERE®, desi eram directorul de comunicare al unei multinaționale, eu nu comunicam cu adevărat, ci urmăream doar obiectivele trasate.

Însă obiectivele, rezultatele și cifrele pot fi atinse doar de oameni, cu ajutorul altor oamneni. Așa că, dacă nu există colaborare între angajați, dacă nu se dezvoltă relaționarea la locul de muncă, specialiștii nu vor putea susține întreprinderea. Ea nu se poate dezvolta pe termen lung decât dacă își consolidează baza, relațiile construite între oamenii din întreprindere, dincolo de funcții.

Mai mult decât atât, pe lângă comunicarea la locul de muncă, metoda m-a ajutat să-mi ameliorez considerabil cele mai dificile relații interpersonale, reușind astfel să dezvolt legături pozitive și de durată, lipsite de conflict, cu toți cei apropiați.

Părinții cu o carieră importantă sunt adesea cei care au probleme în relația cu proprii copii. Pe scurt, ce i-ați sfătui pe cei care au tendința să înlocuiască timpul petrecut cu copilul prin cadouri și confort material?

Atingeți aici un subiect foarte delicat și care-mi stă pe suflet de mult timp. Sunt extrem de preocupată de această generație de părinți care uită de acest rol al lor. De aceea, eu susțin și ateliere pentru părinți, în care îi ajut să vadă lucrurile dintr-o perspectivă nouă și să descopere că meseria de părinte este singura pe care o dobândești pe viață.

Dacă de mâine ți-ai pierdut jobul, ai schimbat funcția sau ai părăsit orașul, rămâi în continuare părinte. Sfaturi nu obișnuiesc să dau, însă îi ajut pe părinții „cu funcții” să înțeleagă nevoile relaționale ale copilului (de a fi ascultat, recunoscut, de a se dezvălui, de a creea, de a visa, de intimitate, etc.) și să conștientizeze faptul că ei sunt responsabili de îngrijirea acestora, dacă-și doresc să crească copii, viitori adulți, autonomi din punct de vedere emoțional.

Din păcate, preocuparea noastră, ca popor, de a răspunde unor nevoi fiziologice primare timp de decenii, ne-a transformat astăzi pe mulți în „căutători de bunuri materiale”, ca și cum ele ar subveni nevoilor noastre de înțelegere, ascultare, siguranță afectivă.

E bine, așadar, să găsim un echilibru între viața profesională și cea personală, să gasim timpul pentru noi ca persoană, dincolo de noi ca funcție, pentru că, să nu uităm, așa cum spunea Jacques Salome, „să lucrezi în medie opt ore pe zi, înseamnă să-ți vinzi opt ore din viață, în fiecare zi. Important nu e cu cât vinzi aceste ore ci cum le vinzi”.

Dacă vrei să obții  o comunicare eficientă la serviciu îți propun să accesezi programul de cursuri online:

 

Autor: Antonia Noël, Consultant și Formator în Comunicare Relațională®

Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
WhatsApp

Descoperă primii pași spre o mai bună Comunicare cu cea mai importantă persoană din viața ta : tu însuți! Află cum am ajuns eu aici, ascultă în premieră informații despre Comunicarea Relațională® și descoperă un instrument cheie pentru a avea o Comunicare eficientă cu cei din jur.