Cum depășim comunicarea defectuasă

Articol realizat de Iuliana Alexa și apărut în nr. 60 al revistei Psychologies www.psychologies.ro

I.A.: Ce e Metoda ESPERE?

A. N.: ESPERE este mai mult decât o metodă, este un mod de a fi şi a trăi în raport cu sine şi cu cei din jur. Originile acestui « modus vivendi » işi au sursa în constatarea pe care a făcut-o cu circa 40 de ani în urmă psihosociologul francez Jacques Salomé, fondatorul acestei metode : societatea actuală respiră, traieşte şi cultivă un mod anti-comunicaţional ce stimulează violenţa cotidiană la tot pasul (în şcoli, pe stradă, în mass-media, în familie). Acest « bulgare de violenţă » tinde să se amplifice de la individ la societate şi invers, iar singura cale de a-i răspunde este aceea de a crea un alt mod de a comunica, bazat pe responsabilizarea persoanei în raport cu ceilalţi. Este ceea ce a făcut Jacques Salomé, inspirat fiind de diverse curente psilogogice umaniste, fondând la Paris în 1980 Institutul Internaţional ESPERE, garantul acestei metode. ESPERE înseamnă Energie Specifică Pentru o Ecologie Relaţională Esenţială şi fiecare dintre noi poate descoperi cum să construiască relaţii echilibrate şi constructive în jurul său, cu ajutorul comunicării relaţionale.

I.A.: Ce aduce ea oamenilor în plus, în viaţa de zi cu zi?

A. N.: Credem adesea că o mare parte din dificultăţile pe care le avem în viaţa de zi cu zi sunt de ordin psihologic însă de cele mai multe ori ele țin de o comunicare defectuasă, anti-relaţională. Aşadar, dacă învăt să comunic într-un mod relaţional, voi putea depăşi situațiile dificile cu care mă confrunt. Beneficiile celui care pleacă pe calea comunicării relaţionale sunt imense. În general, persoana care doreşte să efectueze o schimbare e determinată de o situaţie, un context sau chiar o persoană « potrivinică ». Işi spune « vreau ca lucrurile să nu se mai întâmple aşa, vreau ca situaţia aceasta să nu se mai repete, vreau să-mi fie bine ». Şi decide să înceapă lucrul cu sine….Metoda ESPERE® propune instrumente concrete pe care să le aplici (la nivel verbal şi la nivelul acțiunii), iar la scurt timp efectele încep să apară. Acolo unde erau conflicte apar înţelegerea şi acceptarea. Situaţiile tensionate dintr-un schimb comunicaţional se transformă în oportunitaţi de creştere reciprocă. Nu doar că dificultăţile încep să dispară ci, mai mult, încep să apară stările de bine cu sine, cu ceilalţi. Atenţie : nu e vorba de o formulă magică care face să dispară tot ce ţi-e neprielnic în viaţă. Este vorba de o posibilitate de a accesa resurse inimaginabile în noi înşine (cu ajutorul unor instrumente de comunicare foarte simple) şi a ni le pune la dispoziție, pentru a costrui relaţii frumoase, pline de energie, cu noi şi cu cei din jur.

I.A.: Este ceva simplu de aplicat? E nevoie de cursuri, învaţare îndelungată?

A. N.: Să descoperi un nou mod de a comunica, după ce ai fost învăţat şi programat timp de 20-30 de ani să răspunzi în acelaşi mod diverşilor stimuli, nu este o muncă uşoară. Aceasta presupune o dorinţă de creştere, de evoluţie. Intâi vine conştientizarea, adica înţelegerea la nivel mental a existenţei unui mecanism care nu funcţionează în acord cu persoana. Al doilea pas este cel legat de dorinţa de schimbare, iar al treilea, şi cel mai important, este trecerea la acţiune. Metoda ESPERE® are acest avantaj de a fi extrem de accesibilă, la orice vârstă. Ea se poate aplica cu copiii, la vârste fragede, care reuşesc foarte repede să deprindă acest mod de a comunica bazat pe responsabilizare şi renunţare la victimizare. Cu ajutorul vizualizării şi al simbolizării (instrumente cheie ale metodei) ei învaţă să deosebească persoana de comportamentul ei, sentimentele de relaţie, descoperă cum să ceară, să ofere, să refuze  şi să primească  într-un mod relaţional, lipsit de violenţă. Adulţii, indiferent de vârstă sau pregatirea socio-profesională, nu au nevoie de cursuri îndelungate. E suficient să dobândeşti instrumentele metodei şi să începi să le aplici zilnic, în relaţiile cu cei din jur. Calitatea vieţii ţine doar de acest mic exerciţiu cotidian.

I.A.: La ce face referire? Ce antrenează? Comunicarea? Inteligenţa emoţională?

A. N.: Metoda ESPERE® nu este o terapie ci o pedagogie a comunicării cu efect terapeutic.  Ea se adresează persoanei care îşi doreşte să înveţe cum să comunice ca să-i fie bine şi lui, şi celorlalţi din jur. Nimic mai simplu. Nu este vorba despre comunicare în masă, nu este vorba despre manipulare sau despre scopuri ascunse, ci despre desluşirea  tainelor comunicării interpersonale şi folosirea ei zilnică, pentru a crea şi întreţine relatii sănătoase, vii cu cei cu care interacţionăm (copii, partener/ă de viaţă, coleg/i de serviciu, părinţi, familie). Aplicarea zilnică a uneltelor şi tehnicilor de comunicare ESPERE® este cea care ne poate ajuta să ieşim dintr-un sistem anti-relaţional bazat pe şantaj, devalorizări, acuzaţii şi reproşuri, un sistem care încurajează întreţinerea unui raport de forţe, în care unul domină iar celalalt e dominat, alternânndu-şi rolurile respective. Metoda ESPERE® te învaţă să te iubeşti (nu în mod narcisist ci să reuşesti să te cunoşti astfel încât să te respecţi în tot ceea ce faci, ce alegi, ce eşti), să te responsabilizezi (« care este aportul meu în această situatie ? », « ce pot să fac la capătul meu de relaţie ca situaţia să evolueze pozitiv ? ») şi  să rămâi fidel valorilor tale, ştiind totodată  să primeşti continuu toate mesajele pozitive ce vin de la ceilalţi. In acest sens, da, metoda dezvoltă foarte mult inteligenţa emoţională.

I.A.: Cum decurge un stagiu de dezvolotare personală în ESPERE?

A. N.: Atelierele pe care le susţin la Bucuresti şi în ţară au fiecare o tematică specifică. Pot fi destinate părinţilor care învaţă cum să comunice eficient cu copiii, celor care îşi doresc să construiască sau să menţină un cuplu, oamenilor din mediul de business care vor să-şi îmbunataţească managementul cu ajutorul comunicării relationale sau adulţilor care doresc să se dezvolte personal.  Există specificităţi ale Metodei ESPERE® legate de fiecare din aceste abordări. Insa baza relaţiilor interumane este aceeasi : fiecare descoperă, indiferent de context sau interlocutor, cum să vorbească despre el, cu celălalt şi nu despre celălalt, cum să diferenţieze persoana de comportament, sentimentele de relaţie, mesajele de subiect, etc. Participanţii îşi prezintă propriile dificultaţi şi, plecând de la situaţiile concrete prezentate, cu ajutorul vizualizării şi al scenarizării, le ofer instrumentele, regulile şi conceptele Metodei cu care pot depăşi dificultatea. Utilitatea abordării de tip « workshop » este dată de faptul ca teoria se îmbină frumos cu practica iar participantul evoluează foarte rapid datorită sinergiei de grup.

I.A.: Ce beneficii aduce ea la adulţi? Dar la copii?

A. N.: Copiii care descoperă şi aplică această metodă sunt copii ce-si dezvoltă echilibrul emoţional, stima de sine, care stiu să se afirme într-un mod pozitiv, non-agresiv. Ei reuşesc, deasemenea,  să-şi gestioneze cu mai multă usurinţa situaţiile neplăcute din viată, sunt copii responsabili şi cu siguranţă, mult mai autonomi decât cei crescuti în  sistemul de comunicare « tradiţional ». Adulţii care intră în contact cu metoda îşi dezvoltă capacitatea de a rezolva problemele, îşi îmbunătăţesc relaţiile cu cei din jur şi, implicit îşi ameliorează viaţa de zi cu zi.

I.A.: In ce situaţii este cel mai eficientă?

A. N.: N-aş putea spune că există o situaţie în care Metoda ESPERE® este mai eficientă decât în alta. Pot afirma în schimb ca ea ajută la înţelegerea nevoilor persoanei, la ascultarea celuilalt, la mediere şi depăsirea conflictelor, fie ca ele se manifestă în relaţia de cuplu, de părinte-copil sau în relaţiile profesionale. Conflictele pot avea la baza lipsa identificării nevoilor fiecărui protagonist din procesul de comunicare, dorinţe concurente, situaţii neîncheiate, violenţe primite, etc. Cu ajutorul metodei se pleacă de la efect, se identifică cauza (descoperim sensul profund al unui comportament) şi revenim la situaţia prezentă pentru a o remedia.

I.A.: Ne puteti da exemple de conflicte, de probleme relaţionale rezolvate prin metoda ESPERE?

A. N.: Imi aduc aminte de o persoană  care mi-a vorbit despre mesajul pe care-l primea în mod constant de la soţul ei « eşti egoistă ! ». Ea se simţea nedreptaţită primind aceste acuzatii, deşi, la nivel comportamental, ea facea totul (subconstientul ei) ca el s-o poată eticheta astfel. Lucrând asupra unei situaţii din viaţa ei de familie, ea şi-a dat seama că nu dorea să ofere nici un fel de ajutor sotului, copiilor, răzbunându-se astfel pe parinţii ei care ai obligat-o toată copilaria să-l crească pe fratele ei mai mic. Situaţia neîncheiată din trecut o determina să manifeste acelaşi comportament ostil partenerului de viaţă şi să întreţină astfel un conflict deschis. Inţelegerea situaţiei şi aplicarea instrumentelor metodei i-a permis să pună capăt acestui mecanism. In relaţia parinte-copil exemplele ce ţin de conflicte şi raporturi dezechilibrate sunt numeroase. Mama care i-a spus copilului « dacă termini tot din farfurie primesti o bombonică », s-a trezit după 16 ani ca fata nu ştia să comunice decât sub formă de santaj. Insă raportul de fortă schimbându-se, adolescenta era cea care o ameninta pe mamă spunându-i « dacă nu îmi dai bani, mă sinucid ». Sunt câteodată situatii grave, însă cu ajutorul acestei pegagogii a comunicării care poate fi învaţată la orice vârstă, nu e niciodată prea târziu să începi să descoperi cum să te poziţionezi în rolul de părinte, cum să ştii să ceri şi să refuzi într-un mod relaţional. Am avut bucuria să ajut multe persoane din mediul organizational nu numai să depaşească conflicte, ci să continue relaţiile, dezvoltându-le şi transformându-le în surse de energie reciproce. Metoda, aşa cum spuneam, nu face minuni, însă cei care o descoperă, se descoperă pe sine şi astfel, reuşesc să propună celorlalţi relaţii constructive, armonioase, autentice.

Dacă vrei să obții  o comunicare eficientă în toate relațiile tale, îți propun să accesezi programul de cursuri online:

Cursuri dezvoltare personală

Antonia Noël este specialist în comunicare relaţională®

Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
WhatsApp

Descoperă primii pași spre o mai bună Comunicare cu cea mai importantă persoană din viața ta : tu însuți! Află cum am ajuns eu aici, ascultă în premieră informații despre Comunicarea Relațională® și descoperă un instrument cheie pentru a avea o Comunicare eficientă cu cei din jur.